Kiuas.fi on  IKI-kiukaiden virallinen verkkokauppa.

Cart

Kiukaan valitseminen

Kiukaan valitseminen

Kiukaan valitsemiseen vaikuttaa saunan koko, lasipinnat sekä seinämateriaalit.

Share using your favourite service


Kiuas valitaan saunan tilavuuden mukaan. IKI-Kiuas Oy:n valmistamien kiukaiden toiminta perustuu suuren kivimassan lämpövaraukseen. Kiuas kannattaa kuitenkin ylimitoittaa, jos saunassa on paljon kivi- tai lasipintoja ja kiuasteho on suositustilavuuden ylärajoilla. Esim. jos saunan koko on 15 kuutiota, niin silloin ollaan 9 kilowatin sähkökiukaan ylärajoilla (8-16 m3), kun taas 10 kilowatin kiuas soveltuu aina 18 kuution saunoihin asti.

Hirsipintaiset seinät lämpenevät hitaasti, jolloin kiukaaksi tulee valita tehokkaampi kiuas. Muista, että saunan seinät ja etenkin katto on eristettävä erittäin hyvin. Usein hyvä sääntö on, että 1 neliö eristämätöntä pintaa lisää 1,2 – 1,5 kuutiota tilavuutena.

Jos kiuas on mitoitettu väärin (liian pieni), saattaa löylyhuoneen lämpötila jäädä alhaiseksi. Tällöin saunoja yrittää nostaa lämpötilaa heittämällä vettä kiukaalle ja kiuaskivet jäähtyvät nopeasti. Kiukaasta ei enää sen jälkeen irtoa löylyä. Alitehoisen kiukaan pitkäaikainen käyttö lyhentää mahdollisesti myös kiukaan käyttöikää. 

Saunan korkeus on myös hyvä pitää suhteellisen matalana. Korkeaan saunaan pitää usein laittaa tehokkaampi kiuas, sillä turha korkeus lisää kuutioita. Koska lämmin ilma nousee ylöspäin, suositeltu istumalauteen ja katon välinen korkeus enintään 1200mm.

Esimerkki:
– 10 m3 saunahuone, jossa on yksi 2 m leveä ja 2 m korkea tiiliseinä vastaa noin 15 m3 saunahuonetta.
– 10 m3 saunahuone, jonka seinät ovat massiivista hirttä vastaa noin 15 m3 saunahuonetta.

Jos arveluttaa minkä kokoinen kiuas olisi sopiva saunaasi, voit kysyä apua sähköpostitse osoitteestamme: asiakaspalvelu@kiuas.fi